Wydrukuj tę stronę
18 czerwiec 2014

W Portugalii posiadamy jedną z najlepszych gastronomii - Maria Amélia Paiva

Dział: Wakacje
Napisał 
Narodowy Dzień Portugalii w Warszawie - 16 czerwca odbyła się wyjątkowa kolacja z okazji Narodowego Dnia Portugalii z udziałem Pani Ambasador - Marii Amélia Paiva oraz wielu znamienitych gości ze świata mediów oraz showbiznesu. Po raz pierwszy w kulinarnej historii Polski i Portugalii, swoje siły połączyli kucharze, których restauracje zostały uhonorowane gwiazdką przewodnika Michelin.

Uroczysta kolacja odbyła się w Atelier Amaro, gdzie specjalnie na tę okazję dwie wybitne osobowości ze świata portugalskiej i polskiej gastronomii – Vitor Matos i Wojciech Modest Amaro – wspólnie przygotowali kulinarne kreacje. Na kolacji pojawili się m.in. Anna Maria Jopek, Marcin Kydryński, Szymon i Magdalena Majewscy, Grażyna Wolszczak, Cezary Harasimowicz, Łukasz Jakóbiak, Tomasz Wołek, Lucyna Szymańska, Agnieszka Ścibior, Karolina Ferenstein-Kraśko, Piotr Kraśko, Rafał Ziemkiewicz.

Specjalnie na tę okazję, owoce morza i ryby zostały sprowadzone prosto z Portugalii. Na co dzień sprowadzane są one przez szefów kuchni najlepszych restauracji na świecie, jak np. Thomasa Kellera z nowojorskiej restauracji „Per Se” (*** Michelin), czy legendarnego Ferrana Adrià, właściciela uważanej niegdyś za najlepszą restaurację na świecie, „El Bulli”(*** Michelin).

Mam wiele wspólnego z Portugalią, przede wszystkim pewien rodzaj smutku i refleksji, który towarzyszy Portugalczykom. Od czasu mojej pierwszej wizyty w tym kraju, rozkochałem się w fado czyli melancholijnych, portugalskich pieśniach. Pokochałem także Lizbonę. Gdybym wygrał dużo pieniędzy, od razu kupiłbym tam mieszkanie, to miasto ma w sobie coś niezwykłego” - powiedział Szymon Majewski

Szymon Majewski z żoną

"Mam mieszkanie w Lizbonie i jest to wynik mojego zachwytu tym miastem. Jeżeli ktoś chce gdzieś wracać, musi czuć jakąś więź z tym miejscem. Lizbona jest niebywale piękna, to miasto na uboczu świata, w którym życie płynie niespiesznie, a ludzie są niezmiennie dobrzy i ufni. Dla mnie to wielkie szczęście móc tam przebywać i chłonąć tę niezwykłą atmosferę." – powiedziała Anna Maria Jopek.

Byłem kiedyś w Portugalii, jeszcze zanim weszliśmy do Unii Europejskiej. Ten kraj mnie absolutnie zachwycił. Traf chciał, że akurat podczas mojej wizyty trwały dni polsko-portugalskie. Byłem wówczas zaskoczony pozytywnym nastawieniem Portugalczyków, którzy bardzo dużo wiedzieli o Polsce, co również było bardzo miłe. Z tamtych czasów pamiętam jedno danie, które jest bardzo prostym i jednocześnie kultowym daniem portugalskim – Bacalhau, czyli znakomicie przyrządzony dorsz” - dodał Piotr Kraśko.

Karolina Ferenstein-Kraśko i Piotr Kraśko

W Atelier Amaro goście mogli spróbować ośmiornicy, egzotycznego morskiego jeżowca i złowionego w wodach Archipelagu Azorskiego tuńczyka. Polską sztukę kulinarną reprezentowała niecodzienna kompozycja składająca się ze szparag, bukowego oleju i karmelizowanej maślanki. Każdemu z dań towarzyszyły doskonałe, portugalskie wina.

„W Portugalii posiadamy jedną z najlepszych gastronomii oraz win na całym świecie i dlatego w tym ważnym dla nas dniu, mamy przyjemność degustować portugalską kuchnię w tak znamienitym gronie” – powiedziała Pani Ambasador Maria Amélia Paiva.

Do portugalskiej atmosfery przyczynił się także występ João de Sousy, artysty inspirującego się muzyką luzofońską, mającą swoje korzenie m.in. w fado. Muzyk pochodzi z Porto i znany jest szerszej publiczności z występów w programie „X Factor” oraz wcześniejszej współpracy z Andrzejem Smolikiem. Fado opiera się na melancholijnej muzyce i tekstach opowiadających o tęsknocie. Jako unikatowy portugalski gatunek muzyczny został wpisany na listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

Organizatorem spotkania było Turismo de Portugal - narodowa agencja odpowiedzialna za promocję i zrównoważony rozwój turystyki, łącząca wszystkie instytucjonalne kompetencje związane ze stymulacją turystyki. Turismo de Portugal promuje Portugalię poprzez jej gastronomię, wina, kulturę, oraz turystykę. Intencją organizatorów jest, aby Narody Dzień Portugalii na stałe zawitał do kulturalnego kalendarza Warszawy i wpłynął na umocnienie stosunków bilateralnych pomiędzy Polską a Portugalią.

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin