Wydrukuj tę stronę
4 marzec 2014

7 grzechów głównych studenta - cz. II

Używki. W kolejnym odcinku naszej serii „7 grzechów głównych studenta wobec uwagi” chciałabym omówić dwie kolejne sprawy, niezmierne istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a co za tym idzie dla odpowiedniej koncentracji i uwadze przy nauce. Pierwszą z nich jest  NIEWŁAŚCIWA DIETA.

        Zajadanie się słodyczami (pączki, batony, ciastka  z ogromną ilością cukrów prostych i szkodliwych tłuszczy utwardzonych ) i smażonymi, tłustymi daniami (frytki, kotlety, bekon) nie tylko zwiększa  ryzyko nadwagi, chorób serca, nowotworów czy udarów, ale przyczynia się do gorszego myślenia i może prowadzić w przyszłości do  zaburzeń otępiennych. Węglowodany są istotne dla pracy mózgu, ale zdrowsze są te występujące w naturalnej postaci: w owocach (na przykład w jabłkach, gruszkach, winogronach, malinach, dzikiej róży),  kaszach (gryczanej, jaglanej, jęczmiennej itp.), warzywach (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, buraki czerwone, groch, fasole różnego rodzaju, pomidor, brukselka, kapusta kiszona, dynia), zwłaszcza że posiadają w swym składzie inne ważne dla procesów poznawczych  elementy: żelazo, magnez, cynk, witaminy z grupy B i witaminę C, beta-karoten, witaminę  E. Podobnie rzecz ma się z tłuszczami, lepiej przyswajalne i zdrowsze są te zawarte w rybach (np. w makreli, śledziu, łososiu, sardynkach, pstrągu, tuńczyku), chudym mięsie, orzechach włoskich, arachidowych, nerkowcach czy w olejach tłoczonych z rzepaku, lnu , wiesiołka.

Składniki  (m.in. witaminy A,D,E,K) zawarte w  nabiale również sprzyjają zdrowiu, ale muszą pochodzić z  niskotłuszczowych produktów jak najbardziej naturalnych.  Nieobojętne dla naszego zdrowia są dodatki do żywności. Dla przykładu powszechnie stosowane wzmacniacze smaku i zapachu takie jak  glutaminian monosodowy (w skrócie E 621), benzoesan sodu (E 211) czy słodziki: aspartam (E 951) i mannitol (E421) ze względu na swoje pobudzająco-drażniące  działanie na organizm osłabiają  myślenie, dekoncentrują; publikacje na ten temat można znaleźć w prasie, Internecie i publikacjach na temat szkodliwych konserwantów.

Kolejnym „grzechem głównym” są UŻYWKI.
        Kawa, napoje pobudzające typu „Red Bull”, czarna herbata chwilowo tylko wzmacniają naszą uwagę, na dłuższą metę wypłukują z nas cenne dla uwagi minerały (magnez,  cynk, witaminy) i zwiększają odwodnienie organizmu a po chwilowym wzbudzeniu doświadczymy senności i zmęczenia.
      Alternatywą dla nich jest zdrowa, jak najmniej przetworzona żywność,  picie dobrej jakości wody, herbaty zielonej czy białej. Jeśli już korzystać z uzupełnia czy diety, to dobrze sięgnąć  po tran rybi, wyciąg z miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba) czy  preparaty zawierające  koenzym Q10, kwas alfa-liponowy albo acetylo-L-karnitynę.  Uważać należy na alkohol i papierosy oraz unikać narkotyków. Jak twierdzi Daniel G. Amen, psychiatra i specjalista „od dbania o mózg”, udowodniono naukowo , iż zażywanie kokainy, amfetaminy i pochodnych metaamfetaminy, marihuany, heroiny i innych opiatów istotnie ( co pokazują badania z wykorzystaniem obrazowania mózgu ) uszkadza komórki nerwowe oraz  hamuje działanie mózgu. Palenie papierosów zakłóca neuroprzekaźnictwo hormonów ( dopaminy ) w mózgu i zmniejsza przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, przyczyniając  się do udarów.

Nadużywany alkohol też uszkadza neurony, powoduje ubytki w mózgu i zwiększa ryzyko udaru mózgu, sprzyja demencji. Każda z używek stosowana przez dłuższy czas uzależnia fizycznie i psychicznie, a przy  jej odstawieniu dokuczają objawy zespołu odstawiennego, co pogarsza nastrój, osłabia procesy uwagi a koncentrację nakierowuje z czynności życiowych i aktywności umysłowych  na zdobycie używki i odurzenie się nią. Dlatego w miarę możliwości unikajmy substancji psychoaktywnych.

 Agata Katarzyna Tomczyk
Psychoterapeutka poznawczo- behawioralna
Pracownia Poznawczo-Behawioralna

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin