Wydrukuj tę stronę
30 marzec 2015

Makaron zapiekany ze szpinakiem i trzema serami – przepis

Dział: News
Napisał 
Mamy dla Was przepis na efektownie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące danie, które jest jednocześnie łatwe w przygotowaniu.

Makaron zapiekany ze szpinakiem i trzema serami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu (duże muszle)
  • 450 gram mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie Fety
  • 1 opakowanie sera pleśniowego
  • Ser żółty (do tarcia)
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy makaron tak aby był „al dente”. Odcezamy.
  2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy aż woda odparuje. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę Fetę.
  3. Sos pomidorowy (opcjonalnie), jednak polecam. Puszkę pomidorów wylewamy na rozgrzaną patelnie. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem aż będziemy w stanie łopatką podusić na „ciapę”. Sos wylewamy na spód naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonego olejem lub masłem.
  4. Muszle faszerujemy. Na górę dodajemy kawałek sera pleśniowego, a następnie posypujemy startym serem. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-25 minut.

Smacznego!

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin