24 sierpień 2012

5 Dobrych powodów by zostać wegetarianinem: cz.4 zdrowie

Dział: Nauka i rozwój
Napisane przez  BettyDalton
Dzisiejsze społeczeństwo żyje z klapkami na oczach. Klapki te są bardzo wygodne i przede wszystkim szczelne. Weźmy na przykład takie reklamy. Kiedy ostatnio reklamowano w mediach marchew, rzodkiewki, maliny, czy produkty sojowe? Zamiast tego zasypywani jesteśmy przez reklamy wędlin, jogurtów itp. Pomiędzy nimi leki na zaparcia, na wzdęcia, na wątrobę, na problemy żołądkowe, na problemy z krążeniem, tabletki odchudzające czy wspomagające odporność. Codziennie dajemy się oszukiwać, a nasza naiwność i bezmyślność niszczy nasze zdrowie.

 

MIĘSO - ZABÓJCA NR 1

Jeszcze niedawno panowało błędne przekonanie, że najbardziej wartościowym i najważniejszym elementem naszej diety jest mięso. Na szczęście specjaliści do spraw dietetyki i lekarze coraz częściej zalecają stosowanie diety opartej na eliminacji pokarmów mięsnych. Przeprowadzanych jest coraz więcej badań, które po pierwsze potwierdzają wyższość diety bezmięsnej, po drugie zaczynają świadczyć na niekorzyść mięsa. Co więcej jest ono w nich przedstawiane jako powód wielu groźnych chorób.

Dane WHO wyraźnie wskazują na dwie grupy najczęstszych przyczyn śmierci. W ścisłej czołówce znajdujemy różnego rodzaju nowotwory. Największe żniwo wśród ludzi zbierają nowotwory jelita grubego, rak płuc oraz nowotwory prostaty, piersi i szyjki macicy. Kolejną grupą są różnego rodzaju choroby krążenia. Większość z nich jest bezpośrednio związana z dietą mięsną. I tak jedząc mięso narażamy swój układ pokarmowy (przypomnijmy, że nie jest przystosowany do jego trawienia) na procesy nowotworowe. Najczęściej atakowanym odcinkiem przewodu pokarmowego jest jelito grube. Rak tego odcinka przewodu pokarmowego jest przyczyną ogromnej liczby zgonów. Również choroby układu krążenia są spowodowane głównie przez niewłaściwą dietę. Dlatego coraz częściej słyszymy o tym, że ktoś dostał zawału, ma miażdżycę lub choruje na nadciśnienie. Spożywanie mięsa i trudności w jego trawieniu są także powodem chorób wątroby i tarczycy. Osteoporoza jest również skutkiem diety zawierającej nadmiar białka zwierzęcego.


ŚMIERTELNE ŹRÓDŁO BIAŁKA

Przez wiele lat mięso chwalone było jako najlepsze i najważniejsze źródło białka. Nic bardziej mylnego. Spożywamy dziś bardzo duże ilości mięsa, a co za tym idzie, dostarczamy sobie zbyt duże ilości białka. Nie ma w tym nic dobrego, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie go przetworzyć. Nadmiar białka ulega rozkładowi, a nasz organizm zaczyna się bronić przed martwą tkanką białkową. Wytwarzane są wtedy bakterie gnilne produkujące trujące związki chemiczne. Niestety nie wszystkie z nich zostaną unieszkodliwione przez wątrobę i wydalone. Część z nich zostaje wchłonięta przez tkanki organizmu i poważnie obciąża wątrobę. Nieustanny proces gnilny jest główną przyczyną raka odbytnicy, zaparć, miażdżycy, reumatyzmu, cukrzycy i chorób układu krążenia.

Jak to możliwe, że spożywanie mięsa działa niekorzystnie na tak różne tkanki, narządy i układy? Prześledźmy proces powstawania niektórych z chorób, które wywołane są niewłaściwą dietą. Cholesterol zawarty w mięsie dostaje się do układu krążenia, jego nadmiar powoduje zatykanie naczyń krwionośnych lub ich zwężanie. Bezpośrednim następstwem jest miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca oraz inne choroby układu krążenia. Negatywny wpływ na tkankę kostną ma przede wszystkim nadmiar białka zwierzęcego. Podczas jego rozkładu dochodzi wówczas do zbytniego zakwaszenia organizmu. Powstałe kwasy neutralizowane są przez związki wapnia i fosforany bezpośrednio „zabierane” z kości. Jak wiadomo niedobór wapnia i fosforu jest bezpośrednią przyczyną powstawania osteoporozy.


 

Różnego rodzaju procesy nowotworowe mogą powstawać na wiele sposobów. Wiele z nich rozpoczyna się kiedy za sprawą zbyt dużych ilości białek pochodzących z mięsa, zalegających w jelicie grubym, rozwija się patogenna mikroflora jelitowa. Ta działa obciążająco na układ immunologiczny i prowadzi do rozpoczęcia procesów nowotworowych. Szkodliwa mikroflora w przewodzie pokarmowym rozwija się w zastraszającym tempie wypierając pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Poza tym przeprowadza procesy gnilne . Podczas gnicia wytwarzane są toksyny i inne związki, które działają jako związki rakotwórcze. Wpływają też one szkodliwie na wątrobę, która mocno obciążona walczy z odtruwaniem organizmu. To kolejny sposób w jaki powstaje nowotwór. Żeby uniknąć wielu chorób wystarczyłoby więc po prostu zastąpić w naszej diecie mięso innymi, zdrowszymi produktami.


ZDROWSZA ALTERNATYWA

W sklepach znaleźć można wiele produktów, które również mogą być źródłem białka dla naszego organizmu. Są to oczywiście produkty pochodzenia roślinnego. Spożywając dostarczamy sobie odpowiedniej ilości białka, witamin i minerałów, a przy tym nie narażamy się na choroby wywoływane jego nadmiarem.

Źródeł białka jest mnóstwo. Znajduje się ono w produktach mlecznych, takich jak sery, jogurty czy mleko. Zawierają one jednak również sporo tłuszczu. Dlatego zdrowsze są tutaj białka pochodzenia roślinnego. Można je znaleźć w produktach sojowych, fasoli, soczewicy, grochu. Możemy również uzupełniać poziom białka jedząc różnego rodzaju kasze, makarony, pieczywo razowe i nasiona. Wegenie natomiast zapotrzebowanie na białko uzupełniają jedząc orzechy, których królem jest migdał.

 

Jednym z bardzo ważnych dla naszego organizmu pierwiastków jest żelazo. Bierze ono udział w tworzeniu hemoglobiny, a jego niedobór powoduje anemię, osłabia naszą odporność i koncentrację. Dlatego też ważnym elementem powinny być w naszej diecie zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe. Bogatym źródłem żelaza jest również chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy i suszone owoce. Pamiętajmy przy tym, że wchłanianiu żelaza sprzyja witamina C.

Wapń odpowiedzialny za wzrost i zdrowie kości i zębów również znajdziemy w produktach roślinnych. Bogatym źródłem tego pierwiastka są na przykład ziarna sezamu, tofu, szpinak, brokuły i inne zielone warzywa, rośliny strączkowe, mleko sojowe, migdały oraz pomidory.

W potrawach z soczewicy, w dyni, chlebie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, ziarnach sezamu, orzechach i pieczarkach nasz organizm czerpie cynk. Jest on odpowiedzialny za wzrost organizmu i zdrową skórę.

Rośliny zaopatrują nas również w potrzebne do życia witaminy. Znajdują się głównie w owocach i warzywach. Na przykład witaminę B12, która podobnie jak żelazo bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi możemy czerpać z tofu, wzbogaconego mleka sojowego czy produktów mlecznych. Najbogatszym i podstawowym źródłem witaminy D wspomagającej wchłanianie wapnia jest światło słoneczne. Poza tym znajduje się w margarynie roślinnej, produktach mlecznych i zbożach.
Tak więc jak widać dieta wegetariańska jest o wiele zdrowsza od mięsnej. Wyłączając mięso z naszego jadłospisu unikniemy wielu groźnych chorób. Mówienie, że życie bez mięsa jest niemożliwe to bzdura. Wszystkie potrzebne nam do życia składniki odżywcze, minerały i witaminy możemy znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego.

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Fotografia artykułu

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin