Nauka i rozwój

Chyba wszyscy w mniejszym czy większym stopniu odczuli wzmożone zainteresowanie słynną już datą 21 grudnia.
Chyba wszyscy w mniejszym czy większym stopniu odczuli wzmożone zainteresowanie słynną już datą 21 grudnia.
I stało się, wraz z wybiciem 4:15 zaprzestano emitowanie naziemnego sygnału telewizji analogowej na obrzeże województwa lubuskiego.
Wspaniali, dociekliwi oraz niezwykle oddani swojej pracy naukowcy… oczywiście z USA postanowili przeprowadzić badania dotyczące temperamentu seksualnego kobiet. W wyniku długotrwałych i żmudnych badań (swoją drogą ciekawe jak one wyglądały i gdzie znaleziono do nich chętnych) postanowiono tezę, iż kolor oczu determinuje seksualne preferencje kobiet… ciekawe. Według mądrych głów z za oceanu: niebieskookie kobiety są wybredne i trzeba się nieźle napracować zanim zostaniemy „dopuszczeni”, kobiety o brązowych oczach oczekują… uwaga, dłuższej gry wstępnej. Z kolei zielonookie piękności uważane są za najbardziej zaskakujące i dostarczające większej ilości wrażeń… Tak więc panowie… wzrok lądujący na dekolt należy podnieść nieco wyżej…
Dziś, w ten jakże strasznie zimny i deszczowy dzień, na talerz wprowadzimy trochę koloru i warzyw. Czwartkowy obiad, nie będzie może tak wystawny jak te u Poniatowskiego, ale będzie odrobinę droższy niż poprzednie przepisy. Zapraszam do zapoznania się z tortillą z kurczakiem.
Dziś coś z dedykacją dla wegetarian, czyli bez mięsna wersja jednego z moich ulubionych przepisów. Sos brokułowo-serowy, brzmi bardzo wystawnie, a jednak jest banalnie prosty!ŚRODA
Jak mówią studenci każdy dzień jest dobry na parówkę! Dlatego dziś strasznie proste i smaczne parówki w naleśniku!
Nie da się ukryć, że dla wielu z nas zrobienie obiadu, równa się upolowaniu mamuta i zaniesieniu go do jaskini! Najczęściej brakuję nam czasu, chęci i co najważniejsze pieniędzy. Więc co zrobić, tym bardziej teraz, kiedy wielkimi krokami zbliża się październik, a wraz z nim opuszczenie maminego garnuszka? Oto rad i przepisów kilka jak przeżyć tydzień i nie opróżnić całego portfela! Najważniejsza rada: zawsze, ale to zawsze składaj się na obiad z przyjaciółmi,współlokatorami, albo kimkolwiek innym, zaoszczędzisz!
PLAMY: plamy z tłuszczu/wosk na dywanie- w przypadku wosku spróbuj nadmiar usunąć łyżeczką, na plamę z wosku/tłuszczu połóż bibułę lub brązowy papier higroskopijny, przejedź papier czubkiem ciepłego żelazka (tak kilka razy) potem nałóż szampon do prania dywanów, zbierz pianę czystą szmatką; w razie pojawienia się plamy- powtórz czynności, plamy z tłuszczu na meblach- posyp plamę talkiem (grubo), pozostaw na 10 min po czym usuń talk z plamy, sczerniałe sztućce- przecieraj je mokrą szmatką zamoczoną w soli, plamy z soków owocowych- pocieraj plamę połówką cytryny, plamy z moczu- ubranie wypłucz przed praniem w zimnej wodzie; białe ubrania płucz w zimnej wodzie z rozpuszczoną sodą; zapach zneutralizujesz roztworem 1 części octu i 5 części wody, plamy z atramentu- zalej plamę mlekiem lub wetrzyj w nią połówkę przekrojonego pomidora a potem spłucz, guma do żucia na dywanie- przyłóż do gumy woreczek z lodem (utwardzi to gumę, stwardniałą gumę lepiej podnieść w całości palcami) PRANIE: białe skarpetki bawełniane- gotuj je w wodzie z dodatkiem plastrów cytryny- przywrócisz biel skarpetkom, kolorowe rzeczy- przed 1 praniem wymocz je w zimnej słonej wodzie- zapobiegnie to płowieniu, jeans- mocz je przez 30 min, w roztworze 5 l. wody+ 4 łyżki stołowe octu -zapobiegnie to odbarwieniom podczas prania, drobiazgi/zabawki- rzeczy takie jak apaszki i pluszaki przed praniem włóż do poszewki na poduszki, SUSZENIE: skarpetki- powieś na wieszaku na ubrania, a potem wieszak na lince na pranie- zaoszczędzisz miejsca, rajstopy- połóż rajstopy na ręcznik i zwiń go ciasno w rulon- po rozwinięciu rajstopy są już prawie suche,
Wielu z nas kończąc szkołę średnią odetchnęło z ulgą. Dłuższe wakacje, koniec obowiązkowej nauki, możliwość zdobycia pierwszej, poważnej pracy – tak to widzieliśmy. Podobne przemyślenia towarzyszyły także i mi. Od października do czerwca studia, następnie sezonowana praca, i tak przez 3 lata.
Mięso jemy z czterech głównych powodów. Z PRZYZWYCZAJENIA i TRADYCJI, bo przecież wpajano nam już od dziecka, że życie bez mięsa jest niemożliwe. Jest to bardzo WYGODNY pokarm, bo możemy go znaleźć w każdym w sklepie, więc po co się męczyć i szukać czegoś bardziej wartościowego. Dzięki przyprawom, dodatkom i obróbce termicznej potrafimy nadać mu wspaniały SMAK. Nie bardzo obchodzi nas w jaki sposób dany kawałek zwierzęcia trafił na nasz talerz. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i jest nią tytuł filmu dokumentalnego „Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami”.

Fotografia artykułu

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin