Nauka i rozwój

Dziś coś z dedykacją dla wegetarian, czyli bez mięsna wersja jednego z moich ulubionych przepisów. Sos brokułowo-serowy, brzmi bardzo wystawnie, a jednak jest banalnie prosty!ŚRODA
Jak mówią studenci każdy dzień jest dobry na parówkę! Dlatego dziś strasznie proste i smaczne parówki w naleśniku!
Nie da się ukryć, że dla wielu z nas zrobienie obiadu, równa się upolowaniu mamuta i zaniesieniu go do jaskini! Najczęściej brakuję nam czasu, chęci i co najważniejsze pieniędzy. Więc co zrobić, tym bardziej teraz, kiedy wielkimi krokami zbliża się październik, a wraz z nim opuszczenie maminego garnuszka? Oto rad i przepisów kilka jak przeżyć tydzień i nie opróżnić całego portfela! Najważniejsza rada: zawsze, ale to zawsze składaj się na obiad z przyjaciółmi,współlokatorami, albo kimkolwiek innym, zaoszczędzisz!
PLAMY: plamy z tłuszczu/wosk na dywanie- w przypadku wosku spróbuj nadmiar usunąć łyżeczką, na plamę z wosku/tłuszczu połóż bibułę lub brązowy papier higroskopijny, przejedź papier czubkiem ciepłego żelazka (tak kilka razy) potem nałóż szampon do prania dywanów, zbierz pianę czystą szmatką; w razie pojawienia się plamy- powtórz czynności, plamy z tłuszczu na meblach- posyp plamę talkiem (grubo), pozostaw na 10 min po czym usuń talk z plamy, sczerniałe sztućce- przecieraj je mokrą szmatką zamoczoną w soli, plamy z soków owocowych- pocieraj plamę połówką cytryny, plamy z moczu- ubranie wypłucz przed praniem w zimnej wodzie; białe ubrania płucz w zimnej wodzie z rozpuszczoną sodą; zapach zneutralizujesz roztworem 1 części octu i 5 części wody, plamy z atramentu- zalej plamę mlekiem lub wetrzyj w nią połówkę przekrojonego pomidora a potem spłucz, guma do żucia na dywanie- przyłóż do gumy woreczek z lodem (utwardzi to gumę, stwardniałą gumę lepiej podnieść w całości palcami) PRANIE: białe skarpetki bawełniane- gotuj je w wodzie z dodatkiem plastrów cytryny- przywrócisz biel skarpetkom, kolorowe rzeczy- przed 1 praniem wymocz je w zimnej słonej wodzie- zapobiegnie to płowieniu, jeans- mocz je przez 30 min, w roztworze 5 l. wody+ 4 łyżki stołowe octu -zapobiegnie to odbarwieniom podczas prania, drobiazgi/zabawki- rzeczy takie jak apaszki i pluszaki przed praniem włóż do poszewki na poduszki, SUSZENIE: skarpetki- powieś na wieszaku na ubrania, a potem wieszak na lince na pranie- zaoszczędzisz miejsca, rajstopy- połóż rajstopy na ręcznik i zwiń go ciasno w rulon- po rozwinięciu rajstopy są już prawie suche,
Wielu z nas kończąc szkołę średnią odetchnęło z ulgą. Dłuższe wakacje, koniec obowiązkowej nauki, możliwość zdobycia pierwszej, poważnej pracy – tak to widzieliśmy. Podobne przemyślenia towarzyszyły także i mi. Od października do czerwca studia, następnie sezonowana praca, i tak przez 3 lata.
Mięso jemy z czterech głównych powodów. Z PRZYZWYCZAJENIA i TRADYCJI, bo przecież wpajano nam już od dziecka, że życie bez mięsa jest niemożliwe. Jest to bardzo WYGODNY pokarm, bo możemy go znaleźć w każdym w sklepie, więc po co się męczyć i szukać czegoś bardziej wartościowego. Dzięki przyprawom, dodatkom i obróbce termicznej potrafimy nadać mu wspaniały SMAK. Nie bardzo obchodzi nas w jaki sposób dany kawałek zwierzęcia trafił na nasz talerz. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i jest nią tytuł filmu dokumentalnego „Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami”.
Dzisiejsze społeczeństwo żyje z klapkami na oczach. Klapki te są bardzo wygodne i przede wszystkim szczelne. Weźmy na przykład takie reklamy. Kiedy ostatnio reklamowano w mediach marchew, rzodkiewki, maliny, czy produkty sojowe? Zamiast tego zasypywani jesteśmy przez reklamy wędlin, jogurtów itp. Pomiędzy nimi leki na zaparcia, na wzdęcia, na wątrobę, na problemy żołądkowe, na problemy z krążeniem, tabletki odchudzające czy wspomagające odporność. Codziennie dajemy się oszukiwać, a nasza naiwność i bezmyślność niszczy nasze zdrowie.
Ktoś kiedyś powiedział, że człowiek jest mięsożercą. Prawdopodobnie nie zastanowił się co mówi, ale ludzie i tak w swojej wielkiej naiwności uwierzyli w coś, co nie jest poparte żadnymi dowodami. Mit ten można obalić w bardzo prosty sposób. Wystarczy spojrzeć na anatomię typowych mięsożerców, roślinożerców i wszystkożerców.
Ludźmi, którzy zdecydowali się wyeliminować mięso ze swojej diety kierują różne czynniki. Najczęstszymi i najlepiej trafiającymi do ludzkiej wyobraźni są argumenty dotyczące głodu na świecie, dbałości o środowisko naturalne, zdrowia, etyki oraz ludzkiej anatomii. Etyka, anatomia i zdrowie człowieka są tematami tak obszernymi jeżeli chodzi o wegetarianizm, że poświęcone im będą osobne artykuły.
Większość ludzi wyznaje pogląd, że bez mięsa nie można żyć i jest to jedyne źródło różnych składników potrzebnych człowiekowi do życia. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Niestety taki tok myślenia został "wbity" ludziom do głów dawno temu bez wyraźnych powodów. Potrzeba będzie wielu kolejnych lat, aby go "wybić". Można to zrobić za pomocą prawdziwych, popartych dogłębną analizą naukową argumentów.
Już kolejny, kreatywny pomysł zgłoszony do Portalu Pomysłów Wielkich Jutra ma szansę stać się prawdziwym biznesem! Tym razem, dzięki innowacyjnej popielniczce „Press4eco” będziemy mieli szansę uwolnić środowisko od niedopałkowej katastrofy.

Fotografia artykułu

Aktualności

Bezpłatny poradnik - Jak skutecznie i trwale schudnąć

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin